Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
F

Cacao MANA - LEKKOŚĆ - Wenezuela Ceremonialne kakao PŁATKI

Cacao MANA - LEKKOŚĆ - Wenezuela Ceremonialne kakao PŁATKI
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 31,00 zł 31.00
ilość szt.
Zyskujesz 100 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Cacao MANA - LEKKOŚĆ - Wenezuela Ceremonialne kakao PŁATKI 

 

 
 

Kakao ceremonialne z Wenezueli LEKKOŚĆ – Pasta kakao powstała z ziarna criollo, określanego mianem najszlachetniejszego ziarna świata.
Niezwykle żyzne ziemie gór Wenezueli zrodziły kakao criollo.

Kraj pochodzenia: Wenezuela
Rodzaj ziarna: Criollo
Skład: 100% kakao

Odczucia smakowe: 

  • Czekoladowy 5/5
  • Gorzki 3/5
  • Cierpki 1/5
  • Kwaśny 0/5
  • Wytrawny 3/5

 

Nasze kakao pochodzi z okolic jeziora Maracaibo, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane i produkowane w małych gospodarstwach rodzinnych. Kakao jest świętą rośliną dla Wenezuelczyków, zatem uprawa odbywa się z szacunkiem dla drzew kakaowych, ziemi i ludzi zaangażowanych w zbiory i produkcję. Kakao jest najpierw zbierane, myte i umieszczane w drewnianych skrzyniach w celu fermentacji przez 5-6 dni. Następnie jest suszone na słońcu, a następnie prażone i mielone na pastę.

Wenezuelskie kakao ma postać prostokątnej tabliczki, która doskonale się rozpuszcza i nadaje się do chrupania jak czekolada.

W smaku jest intensywnie czekoladowe, gorzkie, a jednocześnie delikatne, zarazem bardzo smaczne.

Nazwa kakao - Lekkość, gdyż uważamy że wprowadza ciało i umysł w stan lekkości i przyjemności. 

Z jednej strony jest bardzo delikatne, ale z drugiej napełnia siłą i mocą działania. Wenezuelska odmiana Criollo ma silną energię, a w małych ilościach  uspokaja i relaksuje ciało i umysł. Przyjmowana w dużych ilościach zapewnia zdrowe pobudzenie, dodaje energii i napełnia siłą.

Docenisz picie wenezuelskiego kakao z przyjaciółmi, na łonie natury, przed kreatywnymi zajęciami lub do medytacji. Jego energia uspokaja umysł, otwiera serce i przynosi poczucie spokoju.

 

Wartości odżywcze:

na 100g produktu

Wartość energetyczna

2455kj / 595 kcal

Tłuszcz

53,3g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

33,1g

Węglowodany

10,2g

W tym cukry

1,5g

Błonnik

16,8g

Białko

12,9g

Sól

0,01g

 

Jak powstaje idealna filiżanka kakao?

Tradycyjnie ceremonialne kakao jest wytwarzane przez połączenie pasty kakaowej i wody. Ja wolę pić je z mlekiem roślinnym. Możesz zainspirować się poniższym przepisem, aby przygotować kakao w formie, która Ci odpowiada.

 

Wielkość porcji:

  • 10-25 gramów - na dzień - do picia w ciągu dnia lub rano zamiast kawy
  • 25-35 gramów - średnio - do picia podczas jogi, spaceru, pracy twórczej, medytacji lub spotkania z przyjaciółmi
  • 40-50 gramów - na ceremonie - do podawania podczas ceremonii kakaowych

 

Przepis

  1. Kakao przed zmieleniem (np. 25 g) w rondelku i dodaj zimną wodę lub mleko roślinne (250 ml). Umieścić na małym ogniu, mieszając. Kakao jest gotowe po całkowitym rozpuszczeniu! Na koniec zmiksuj kakao, aby było bardziej aksamitne i kremowe.
  2. Odmierzone kakao (np. 25 g) rozdrobnić nożem, dodać do wody lub mleka roślinnego (200 ml) podgrzanego do temperatury około 70-80°C i mieszać do rozpuszczenia kakao. Można użyć miksera, w którym tekstura będzie bardziej kremowa i wytworzy wspomnianą wcześniej opalizującą piankę.
  3. Inną metodą jest zagotowanie kakao w wodzie lub mleku roślinnym. Dodaj pokruszone kakao (np. 25 g) do wody/mleka (250 ml) i wymieszaj. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez maksymalnie 20 minut. Tak przygotowane kakao jest znacznie lżejsze dla żołądka.

 

Dodatki

Mleko owsiane, migdałowe, kokosowe i ryżowe dobrze komponują się z kakao. Sam często przygotowuję kakao pół na pół z wodą i mlekiem roślinnym.

Do kakao można również dodawać przyprawy: cynamon, kardamon, chili, pieprz cayenne, imbir, kurkumę, wanilię, olej kokosowy itp. Szczypta soli może sprawić, że kakao będzie smakować jak solony karmel! Sama pasta kakaowa jest sucha, więc jeśli chcesz ją posłodzić, możesz użyć miodu, syropu z agawy, cukru kokosowego lub ksylitolu.

 

Kakao z intencją.

Intencja - Usiądź w ciszy, zamknij oczy i poczuj, co chcesz otworzyć, co chcesz zaprosić do swojego życia, czego pragniesz, co odpuszczasz i z czym czas się pożegnać. Wszystko jest energią i to, na czym się skupiamy, rośnie w naszym życiu, więc skup się na tym, co jest dla ciebie dobre, odżywcze i podnoszące na duchu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
ustawienia ciasteczek
Sklep internetowy Shoper.pl