Nasze kakao pochodzi z okolic jeziora Maracaibo, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane i produkowane w małych gospodarstwach rodzinnych. Kakao jest świętą rośliną dla Wenezuelczyków, zatem uprawa odbywa się z szacunkiem dla drzew kakaowych, ziemi i ludzi zaangażowanych w zbiory i produkcję. Kakao jest najpierw zbierane, myte i umieszczane w drewnianych skrzyniach w celu fermentacji przez 5-6 dni. Następnie jest suszone na słońcu, a następnie prażone i mielone na pastę.
Wenezuelskie kakao ma postać prostokątnej tabliczki, która doskonale się rozpuszcza i nadaje się do chrupania jak czekolada.
Z jednej strony jest bardzo delikatne, ale z drugiej napełnia siłą i mocą działania. Wenezuelska odmiana Criollo ma silną energię, a w małych ilościach uspokaja i relaksuje ciało i umysł. Przyjmowana w dużych ilościach zapewnia zdrowe pobudzenie, dodaje energii i napełnia siłą.
Docenisz picie wenezuelskiego kakao z przyjaciółmi, na łonie natury, przed kreatywnymi zajęciami lub do medytacji. Jego energia uspokaja umysł, otwiera serce i przynosi poczucie spokoju.
Wartości odżywcze: |
na 100g produktu
|
Wartość energetyczna |
2455kj / 595 kcal
|
Tłuszcz |
53,3g
|
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
33,1g
|
Węglowodany |
10,2g
|
W tym cukry |
1,5g
|
Błonnik |
16,8g
|
Białko |
12,9g
|
Sól |
0,01g
|
Jak powstaje idealna filiżanka kakao?
Tradycyjnie ceremonialne kakao jest wytwarzane przez połączenie pasty kakaowej i wody. Ja wolę pić je z mlekiem roślinnym. Możesz zainspirować się poniższym przepisem, aby przygotować kakao w formie, która Ci odpowiada.
Wielkość porcji:
- 10-25 gramów - na dzień - do picia w ciągu dnia lub rano zamiast kawy
- 25-35 gramów - średnio - do picia podczas jogi, spaceru, pracy twórczej, medytacji lub spotkania z przyjaciółmi
- 40-50 gramów - na ceremonie - do podawania podczas ceremonii kakaowych
Przepis
- Kakao przed zmieleniem (np. 25 g) w rondelku i dodaj zimną wodę lub mleko roślinne (250 ml). Umieścić na małym ogniu, mieszając. Kakao jest gotowe po całkowitym rozpuszczeniu! Na koniec zmiksuj kakao, aby było bardziej aksamitne i kremowe.
- Odmierzone kakao (np. 25 g) rozdrobnić nożem, dodać do wody lub mleka roślinnego (200 ml) podgrzanego do temperatury około 70-80°C i mieszać do rozpuszczenia kakao. Można użyć miksera, w którym tekstura będzie bardziej kremowa i wytworzy wspomnianą wcześniej opalizującą piankę.
- Inną metodą jest zagotowanie kakao w wodzie lub mleku roślinnym. Dodaj pokruszone kakao (np. 25 g) do wody/mleka (250 ml) i wymieszaj. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez maksymalnie 20 minut. Tak przygotowane kakao jest znacznie lżejsze dla żołądka.
Dodatki
Mleko owsiane, migdałowe, kokosowe i ryżowe dobrze komponują się z kakao. Sam często przygotowuję kakao pół na pół z wodą i mlekiem roślinnym.
Do kakao można również dodawać przyprawy: cynamon, kardamon, chili, pieprz cayenne, imbir, kurkumę, wanilię, olej kokosowy itp. Szczypta soli może sprawić, że kakao będzie smakować jak solony karmel! Sama pasta kakaowa jest sucha, więc jeśli chcesz ją posłodzić, możesz użyć miodu, syropu z agawy, cukru kokosowego lub ksylitolu.
Kakao z intencją.
Intencja - Usiądź w ciszy, zamknij oczy i poczuj, co chcesz otworzyć, co chcesz zaprosić do swojego życia, czego pragniesz, co odpuszczasz i z czym czas się pożegnać. Wszystko jest energią i to, na czym się skupiamy, rośnie w naszym życiu, więc skup się na tym, co jest dla ciebie dobre, odżywcze i podnoszące na duchu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.