Jamaica BLUE MOUNTAIN 250g kawa ziarnista Super Premium
Wystaw opinię o produkcie
Jamaican Blue Mountain to jedna z najbardziej cenionych kaw na świecie – 100% Arabica z certyfikatem jakości. Charakteryzuje się delikatnym smakiem bez goryczy, z nutami cytrusów i czekolady. Porcja 250 g całych ziaren, palona na medium, zapakowana próżniowo – idealna do ekspresu, drippera lub French pressa.
- Stopień palenia: 2,5 / 5
- Moc: 1 / 5
- Body: 2 / 5
Kod produktu: 12262
Opis
Jamaica BLUE MOUNTAIN 250g kawa ziarnista Super Premium
Poznaj Coffee Jamaica „Blue Mountain” – arcydzieło w świecie kawy, pochodzące z najwyżej położonych plantacji Jamajki. Górski klimat Blue Mountains (od 910 m do 1700 m n.p.m.) oraz częste mgły i chłodne temperatury spowalniają dojrzewanie ziaren, co daje unikatowy aromat i aksamitny smak . Kawy tej uprawiane są tylko na ok. 6000 ha, co w połączeniu z ręcznym zbieraniem i selekcją powoduje, że Blue Mountain należy do najbardziej prestiżowych i kosztownych kaw świata . Ziarna tej kawy poddawane są specjalnemu przygotowaniu i często pakowane w drewniane beczki, co dodatkowo wpływa na ich renomę i cenę .
Profil smakowy
-
Wyrafinowana równowaga – łagodna kwasowość, delikatna słodycz i subtelna owocowa nuta z posmakiem czekolady.
-
Gładka, aksamitna tekstura i czysty, długotrwały finisz.
-
Wyraźna, ale nigdy gorzka – idealna zarówno bez dodatków, jak i z lekkim mlekiem lub odrobiną miodu.
Charakterystyka
- Stopień palenia: 2,5 / 5
- Moc: 1 / 5
- Body: 2 / 5
Proces i jakość
-
Kawa pochodzi z plantacji pod ścisłą kontrolą Coffee Industry Board Jamajki – gwarancja autentyczności i najwyższej jakości
-
Ziarna arabica typu Typica dojrzewają powoli dzięki lokalnemu mikroklimatowi (górskie powietrze, mgła, opady do ponad 5000 mm rocznie)
-
Ręczne zbieranie tylko dojrzałych owoców w ograniczonym, zaledwie 6000 ha regionie gwarantuje jakość premium.
Formuła produktu
-
Całe ziarno, 250 g – przeznaczone do poznania pełni aromatu poprzez własne mielenie.
-
Świeżość gwarantowana dzięki opakowaniu chroniącemu przed wilgocią i utlenianiem.
Dla kogo?
-
Dla prawdziwych koneserów cenionych i rzadkich kaw,
-
Dla tych, którzy chcą zakosztować jamajskiego luksusu i jednocześnie wspierać odpowiedzialne plantacje.
Sposób parzenia:
-
Temperatura: 90–96 °C
-
Proporcje: 60 g/1 l (=> ok. 10 g na filiżankę 150 ml)
-
Metoda: french press (parzenie 4 min), dripper (2–3 min), lub espresso (9 bar, 25–30 s).
Przechowywanie:
Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu – aby aromat pozostał nienaruszony.
Bezpieczeństwo produktu
Producent
Café Cult c/o Dethlefsen & Balk GmbH
Hermann-Wüsthof-Ring 16
21035 Hamburg, Niemcy
Importer
CHANOYU Anna Jędruszczak
Pl. Roweckiego 1/5
39-400 Tarnobrzeg, Polska
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.