Nazwa: Burundi Umuco
Typ: Single origin
Region uprawy: Umuco W’ikawa to region w południowo-zachodnim Burundi.
Metoda obróbki: washed
Świeżo palona kawa ziarnista.
Smak/aromat wyczuwalny: ananas, grejpfrut i mandarynki.
Pochodzenie i plantacja
Umuco W’ikawa to region w południowo-zachodnim Burundi. Nazwa oznacza „światło kawy”. Kawa jest jak przewodnik dla rolników z tego regionu, dający im cel i wskazujący drogę naprzód. Producenci kawy z tego regionu byli w stanie poprawić jakość swojej kawy i zbudować silniejsze więzi z klientami dzięki współpracy i utworzeniu własnych zakładów produkcyjnych. Dodatkowo są wspierani przez rząd Burundi, aby kawa stała się solidnym źródłem dochodu w całym kraju.
Charakter i smak
Wyraźna ostrość połączona ze słodko-owocową nutą oraz delikatna kwaskowatość, przypominająca ananasa, grejpfruta i mandarynki, składają się na typowy charakter tej kawy. Egzotyczny przysmak, którego nie możesz przegapić!
SZCZEGÓŁY
Burundi to jeden z najbiedniejszych krajów świata. Ze względu na brak środków finansowych na zakup środków ochrony roślin uprawa kawy ma głównie charakter ekologiczny. Wyżyny rozciągające się przez Burundi oferują doskonały, tropikalny klimat. Tutaj uprawa kawy odbywa się na wysokości około 1200 - 2000 m. Kawa z Burundi ma intensywny smak, który można określić jako bardzo ostry. Smak jest często jagodowy, a jego nuty mogą wahać się od cytrusowych i kwiatowych po czekoladowe.
Waga netto: 250 g
Opakowanie: opakowanie jak na zdjęciu firmy Cafe Cult - kartonik a wewnątrz torebka aluminiowa zgrzewana.
Wyprodukowano w Niemczech dla: Sklep "Świat Herbat" Pl. Gen. Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Importer: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.