Kawa Arabika INDIA Monsoon MALABAR
Nazwa: India Monsoon Malabar
Typ: Single origin
Region uprawy: Region MALABAR, Indie.
Metoda obróbki: suszenie na wietrze - monsunem
Świeżo palona kawa ziarnista.
Wysokość upraw: 900 - 1500 m n.p.m.
Smak/aromat wyczuwalny: owocowa, delikatnie ziołowa i ma raczej pełne body
Palenie (Roasting) : 3 / 5
Intensywność (Strength) : 3,5 / 5
Body: 4 / 5
Pochodzenie i plantacja
Indyjska monsunowa Malabar to kawa o wyjątkowym body i bardzo małej kwasowości. Lekko słodkie aromaty wspaniale dopełniają pełny smak. Region Malabar leży w najbardziej wysuniętym na południe punkcie Indii, na północ od miasta Cochin. Na wysokości od 900 do 1500 m n.p.m. stosuje się specjalną metodę przetwarzania, tzw. „monsunowy”. Proces ten nadaje tej kawie niepowtarzalny charakter. Suszone i przetworzone ziarna są obierane i pakowana w worki jutowe. Następnie torby wystawia się na działanie monsunu i należy je ponownie pakować co sześć do ośmiu dni, aby uniknąć pojawienia się pleśni. Po ośmiu do dziesięciu tygodniach kawa jest gotowa do palenia. Jest lekko spuchnięta i blada, ale łatwiej strawna niż „normalne” ziarno.
Charakter i smak
Wyjątkowo pełny smak, bardzo mała kwasowość połączona z mocnym aromatem. Kawa ta jest owocowa, delikatnie ziołowa i ma raczej pełne body.
Kawa polecana do parzenia w tygielku tureckim (mielenie drobne) lub w filtrze przelewowym (mielona średnio).
Opakowanie: Kawa ważona w naszym sklepie do opakowań sklepowych, zgrzewanych impulsowo, z etykietą sklepu. W opakowaniu firmy Cafe Cult pakowane są kawy w jednostkach 1kg, mniejsze pojemności rozaważane są w naszym sklepie stacjonarnym w Tarnobrzegu.
Wyprodukowano w Niemczech
Importer: Sklep "Świat Herbat", CHANOYU Anna Jędruszczak Pl. Gen. Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.