Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

MOYA Matcha & Chasen zestaw ORGANIC Japan

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 113,00 zł 113.00
ilość szt.
Zyskujesz 500 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

MOYA Matcha & Chasen zestaw ORGANIC Japan

 

Podstawowy zestaw do przygotowywania matchy składający się z:

  • Moya Matcha Tradycyjna 30g
  • Chasen – bambusowa miotełka do matchy

 

Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg. Cały proces produkcji matchy w Uji jest niezwykle czasochłonny a każda partia liści jest starannie sprawdzana.

 

Przez swoją uniwersalność, Moya Matcha Tradycyjna jest najchętniej wybieraną matchą przez osoby, które dopiero zaczynają przygodę z tą herbatą.

RODZAJ: Moya Matcha Tradycyjna
KRAJ POCHODZENIA: Japonia
SMAK: zbalansowany lekką nutą goryczki
PASUJE DO: ceremonia herbaciana, z wodą na ciepło lub zimno, matcha latte, lemoniada, koktajle
SKŁAD: 100% organiczna zielona herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru

JAK PRZYGOTOWAĆ MATCHĘ?

 

Do przygotowywania herbaty matcha w sposób tradycyjny potrzebne są: czarka, chasen oraz łyżeczka chashaku. Wsyp dwie łyżeczki matchy (1,5g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania gęstej piany, następnie dolej więcej wody wedle uznania. Zajmuje to niecałe 30 sekund.

 

Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka to jeszcze prostsza metoda. Do kubka lub szklanki wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g), wlej niewielką ilość (100ml) gorącej wody (80 °C) i dokładnie wymieszaj. Dolej wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200-250ml matchy. Zamiast wody do matchy możesz również dodać też sok lub mleko.

 

Matcha nadaje się do przygotowania w shakerze na ciepło i na zimno. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Możesz to zrobić nawet w butelce z wodą mineralną!

 

Przygotowanie matcha latte: Zmieszaj łyżeczkę matchy z niewielką ilością gorącej wody. Dodaj gorące spienione mleko (roślinne lub krowie). Matcha latte możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu

BAMBUSOWA MIOTEŁKA CHASEN

Tradycyjna japońska miotełka do napowietrzania herbaty matcha.  Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy.  Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.

Moya Matcha Tradycyjna pochodzi z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi bambusowymi matmi. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek. Moya Matcha Tradycyjna jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Moya Matcha pochodzi małych, rodzinnych upraw herbacianych wolnych od pestycydów i certyfikowanych przez Japan Organic & Natural Association. 

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Waga netto: 30 g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl