Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Jak parzyć yerba mate?

Jak parzyć yerba mate?

Jak parzyć yerba mate?

Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Ameryce Południowej. Yerba ma właściwości pobudzające i orzeźwiające, wyróżnia się zawartością witamin oraz  minerałów i ma ciekawy smak - wszytsko to sprawia, że omawiany napój zyskuje coraz większą popularność.

Jak parzyć yerba mate i jakie artykuły są niezbędne? Poniżej najistotniejsze informacje. Zachęcamy do lektury!

Jak przygotować yerba mate?

Czego będziemy potrzebować, by zaparzyć yerba mate? Tutaj przede wszystkim przydatne będą:

  • Matero - to specjalne naczynie przeznaczone do parzenia yerba mate. Dostępne są naczynia wykonane z różnych materiałów, między innymi z tykwy, z ceramiki, metalu, szkła, drewna.
  • Bombilla - to rurka umożliwiająca picie yerba mate. Bombilla wyposażona jest w filtrujące sitko, dzięki któremu fusy zostają na dnie naczynia.

Warto wyposażyć się w odpowiednie akcesoria, wtedy przyjemność z picia yerba mate będzie jeszcze większa.

Parzenie yerba mate w tykwie

O czym pamiętać przy pierwszym parzeniu yerba mate w naczyniu wykonanym z owocu tykwy? Wszystko jest bardzo proste.

  1. Tykwę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 12h.
  2. Wylewamy wodę i delikatnie, łyżeczką oczyszczamy ścianki naczynia.
  3. Wszystkie czynności wykonujemy bardzo delikatnie tak, by nie uszkodzić ścianek.
  4. Tykwę należy przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.

Tykwy nie myjemy środkami chemicznymi i nie konserwujemy tłuszczami. Tykwy nie nadają się też do mycia w zmywarce.

Odpowiedniego przygotowania wymaga także naczynie wykonane z drewna. Przed pierwszym parzeniem należy nasmarować je w środku masłem i odstawić na trzy dni.

Przygotowanie yerba mate

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie yerba mate. Żaden z nich nie jest skomplikowany. Poniżej instrukcja: 

  1. Włóż bombillę do naczynia.
  2. Wsyp susz do naczynia - 1/2 do 3/4 objętości.
  3. Zalej susz wodą o temperaturze około 70-75 stopni Celsjusza. W zależności od rodzaju yerba mate zalecana temperatura może być różna. Pamiętać należy, aby suszu nie zalewać zbyt gorącą wodą, takie działanie może sprawić, że sparzymy susz, a przygotowany napar będzie gorzki.
  4. Przykryj otwór naczynia.
  5. Odczekaj około 3-5 minut.
  6. Gotowe!

 

 Yerba mate na zimno, czyli terere

Kolejnym sposobem jest przygotowanie yerby na zimno.

  1. Susz wsypujemy do naczynia - ilośc suszu powinna być nieco większa niż w przypadku przygotowywania naparu na ciepło.
  2. Susz zalewamy zimna wodą, im zimniejsza woda, tym lepiej.
  3. Możemy dodać kostki lodu.
  4. Gotowe!

Jak pić yerba mate?

Jak pić yerba mate? Gdy już przygotujemy napar, pijemy go przez bombillę. Nie odcedzamy fusów, fusy dzięki sitku, w które wyposażona jest bomibilla, zostaną one na dnie naczynia. Susz możemy zalać ponownie.

Podsumowanie

Yerba mate to napój, który cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowanie yerba mate nie jest skomplikowane, w pierwszej kolejności warto wyposażyć się w odpowiednie akcesoria - matero i bombillę. Gdy już przygotujemy naczynie, pozostanie umieścić odpowiednią ilość suszu i zalać. Zalecana temperatura wody może różnić się w zależności od rodzaju yerba mate, susz możemy zalać też zimną wodą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl