Jak parzyć yerba mate?
Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Ameryce Południowej. Yerba ma właściwości pobudzające i orzeźwiające, wyróżnia się zawartością witamin oraz minerałów i ma ciekawy smak - wszytsko to sprawia, że omawiany napój zyskuje coraz większą popularność.
Jak parzyć yerba mate i jakie artykuły są niezbędne? Poniżej najistotniejsze informacje. Zachęcamy do lektury!
Jak przygotować yerba mate?
Czego będziemy potrzebować, by zaparzyć yerba mate? Tutaj przede wszystkim przydatne będą:
- Matero - to specjalne naczynie przeznaczone do parzenia yerba mate. Dostępne są naczynia wykonane z różnych materiałów, między innymi z tykwy, z ceramiki, metalu, szkła, drewna.
- Bombilla - to rurka umożliwiająca picie yerba mate. Bombilla wyposażona jest w filtrujące sitko, dzięki któremu fusy zostają na dnie naczynia.
Warto wyposażyć się w odpowiednie akcesoria, wtedy przyjemność z picia yerba mate będzie jeszcze większa.
Parzenie yerba mate w tykwie
O czym pamiętać przy pierwszym parzeniu yerba mate w naczyniu wykonanym z owocu tykwy? Wszystko jest bardzo proste.
- Tykwę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 12h.
- Wylewamy wodę i delikatnie, łyżeczką oczyszczamy ścianki naczynia.
- Wszystkie czynności wykonujemy bardzo delikatnie tak, by nie uszkodzić ścianek.
- Tykwę należy przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Tykwy nie myjemy środkami chemicznymi i nie konserwujemy tłuszczami. Tykwy nie nadają się też do mycia w zmywarce.
Odpowiedniego przygotowania wymaga także naczynie wykonane z drewna. Przed pierwszym parzeniem należy nasmarować je w środku masłem i odstawić na trzy dni.
Przygotowanie yerba mate
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie yerba mate. Żaden z nich nie jest skomplikowany. Poniżej instrukcja:
- Włóż bombillę do naczynia.
- Wsyp susz do naczynia - 1/2 do 3/4 objętości.
- Zalej susz wodą o temperaturze około 70-75 stopni Celsjusza. W zależności od rodzaju yerba mate zalecana temperatura może być różna. Pamiętać należy, aby suszu nie zalewać zbyt gorącą wodą, takie działanie może sprawić, że sparzymy susz, a przygotowany napar będzie gorzki.
- Przykryj otwór naczynia.
- Odczekaj około 3-5 minut.
- Gotowe!
Yerba mate na zimno, czyli terere
Kolejnym sposobem jest przygotowanie yerby na zimno.
- Susz wsypujemy do naczynia - ilośc suszu powinna być nieco większa niż w przypadku przygotowywania naparu na ciepło.
- Susz zalewamy zimna wodą, im zimniejsza woda, tym lepiej.
- Możemy dodać kostki lodu.
- Gotowe!
Jak pić yerba mate?
Jak pić yerba mate? Gdy już przygotujemy napar, pijemy go przez bombillę. Nie odcedzamy fusów, fusy dzięki sitku, w które wyposażona jest bomibilla, zostaną one na dnie naczynia. Susz możemy zalać ponownie.
Podsumowanie
Yerba mate to napój, który cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowanie yerba mate nie jest skomplikowane, w pierwszej kolejności warto wyposażyć się w odpowiednie akcesoria - matero i bombillę. Gdy już przygotujemy naczynie, pozostanie umieścić odpowiednią ilość suszu i zalać. Zalecana temperatura wody może różnić się w zależności od rodzaju yerba mate, susz możemy zalać też zimną wodą.