MATCHA (jap. 抹茶 matcha) – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. „gorąca woda na herbatę”) oraz jako dodatek do potraw, np. makaronu soba, ciastek, lodów.*
*Wikipedia
Domowa produkcja Matcha?
Na pewno nie oznacza to, że możesz kupić zieloną herbatę w martkecie, wsypać do młynka lub moździerza i zmielić ją na pył. Niestety w ten sposób nie otrzymasz herbaty o właściwościach oryginalnej herbaty Matcha.
Aby Matcha nabrała swoich wspaniałych właściwości, wybrane pod ten rodzaj krzewy herbaciane - najlepsze partie plantacji - są co najmniej na dwa, trzy tygodnie przed zbiorami osłaniane przed słońcem. Ten zabieg spowalnia ich wzrost a liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone, a następnie ścierane na proszek.