Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty

104,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Kawa SPECIALTY - co to jest?

Kawy SPECIALTY - co to jest?
Kawa Specialty to kawa najwyższej jakości. Taki tytuł dostają kawy, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W ocenie brane są pod uwagę zarówno zielone jak i wypalone ziarna, szczególnie jednak zwraca się uwagę na smak i aromat zaparzonej kawy. Nad promocją tego segmentu kawy czuwa Specialty Coffee Association of Europe.
 
Uzupełnieniem tej definicji jest fakt, że ziarna specialty muszą być traktowane jak specialty od samej plantacji, przez transport i ewentualnych brokerów, po sposób postępowania z ziarnem przez palarnię i sposób podania kończąc.
 
Mistrzostwa Baristów, zarówno w Polsce jak i na świecie, rozgrywają się tylko i wyłącznie na kawach Specialty, co potwierdza ich wyjątkowość. Jest to ekskluzywny produkt, który stanowi jedynie 1% całego rynku kawy. Jednak niepowtarzalny smak kawy oraz rewelacyjny stosunek ceny do jakości sprawiają, że kto raz spróbuje kawy specialty, ten nigdy nie wróci do non-specialty, czyli komercyjnych ziaren.

Kawa specialty musi być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. W tak wypalonej kawie można wyczuć naturalny smak czekolady, toffi i różnego rodzaju owoców. Istotny jest też czas od daty palenia, który nie powinien przekraczać 3 miesięcy. Współpracujemy z kilkoma palarniami wypalającymi jedynie ziarna Specialty, pijemy je na co dzień i polecamy je zarówno do domu, jak i do Twojej kawiarni!
 

Czego spodziewać się po kawach specialty?

Przede wszystkim jakości w każdym wymiarze – zarówno smaku, aromatu, estetyki ziaren, jak również metody ich palenia czy finalnego efektu w filiżance.

Kawy specialty - SCA flavour wheel

Specialty to całościowe podejście do ziaren kawy – od plantacji, gdzie rolnicy zbierają owoce kawowca ręcznie, przez stacje przetwórcze, sposób i technologię transportu i przechowywania, po magazynowanie i metody palenia kończąc.

Pewnie wielokrotnie mieliście wątpliwą przyjemność picia kawy odrażająco gorzkiej, pustej w smaku, kwaśnej, wręcz agresywnej – tak często smakują przemysłowe kawy, a jest to spowodowane zarówno bardzo niską jakością ziarna i dużą ilością tzw. defektów, jak również bardzo mocnym wypałem, który ma za zadanie przykrycie tych ułomności.

Kawy specialty zawsze charakteryzują się delikatnym oraz wysublimowanym smakiem i aromatem, który nawet początkujący kawosz odróżni od kawy przemysłowej. Po wtóre, smaki te są różne dla różnych regionów świata czy wręcz poszczególnych plantacji, a ich odróżnienie nie będzie sprawiać problemów nawet osobom z mało wrażliwym podniebieniem.

SCA (specialty Coffee Association) przygotowało graficzną ilustrację (będącą tez wytycznymi dla Q-graderów) pokazującą, jak wiele aromatów można zidentyfikować w dobrej jakości kawie specialty – możecie zobaczyć ją po prawej stronie.

Ceny – często są porównywalne z kawami rozpuszczalnymi reklamowanymi w telewizji, więc nie jest to żaden luksusowy produkt. Warto spróbować, bowiem jeśli nie piliście jeszcze kaw specialty, to tak jakbyście nie pili kawy w ogóle! 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
ustawienia ciasteczek
Sklep internetowy Shoper.pl