Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Bubble tea – jak przygotować domową bubble tea z tapioką lub kawiorem molekularnym

Bubble tea – jak przygotować domową bubble tea z tapioką lub kawiorem molekularnym

 

Bubble tea – jak przygotować domową bubble tea z tapioką lub kawiorem molekularnym

 

Jak przygotować bubble tea? Bubble tea, zwana też Boba (tea), czyli dosłownie bąbelkowa herbata to napój pochodzący z Tajwanu. Nie ma tu właściwie nic szczególnie skomplikowanego. Herbaciana baza (czarna lub zielona), dodatek mleka lub smakowego syropu, słodzik i gwóźdź programu czyli kulki (bąbelki). A te mogą być klasycznie z tapioki lub nowoczesne, z tak zwanego kawioru molekularnego.

 

Kulki tapioki to skrobia z manioku. Kuleczki po ugotowaniu są sprężyste, lekko gumowate i same w sobie bez smaku. Nabierają go czerpiąc z otoczenia, czyli w tym przypadku ze smakowej herbaty. Kawior molekularny to sok owocowy potraktowany alginianem sodu i mleczanem wapnia. Dzięki tym molekularnym zabiegom otrzymujemy żelowe kulki, które po przegryzieniu przyjemnie pękają. I oto cała tajemnica bubble tea :-)

 

Napój ten z łatwością można przygotować w domu. Poniżej znajdziecie domową wersję od samego początku oraz wersję szybką na bazie gotowego kawioru molekularnego. Możliwości i kombinacji jest multum. Warto kombinować i znaleźć swoją ulubioną. Ja pokazuję Wam wersję na bazie czarnej herbaty z mlekiem i cukrem (klasyczna angielska herbata, zwana też bawarką) oraz wersję na bazie zielonej herbaty jaśminowej z przyjemną pomarańczą z imbirem i kuleczkami mango. Więc jak przygotować bubble tea?

  

 

Bubble tea na bazie kulek z tapioki, wersja czarna z mlekiem


Na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze.


I. Jak ugotować tapiokę

 

  • 1 czubata łyżka grubych kulek tapioki
  • 1 litr wody
  • na syrop: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru / 0,5 szklanki wody + 2 łyżki syropu smakowego

 

Wykonanie:


Zagotuj 1 l wody. Na gotującą się wodę wrzuć kulki tapioki (zwróć uwagę, żeby nie wrzucać sproszkowanej skrobii, ona tylko niepotrzebnie zagęści wodę), delikatnie zamieszaj, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kulki mają się stawać coraz bardziej przezroczyste. Delikatne mieszanie sprawi, że kulki pozostaną w całości. Energiczne i szybkie może spowodować ich rozpadanie się. Wody powinno być na tyle dużo by kulki swobodnie pływały, ale z czasem gotowania woda będzie gęstnieć od skrobi i będzie po prostu parowała. W ciągu gotowania kulki można odcedzić, ponownie zagotować nową porcję wody, wrzucić na wrzątek i dalej gotować. Wówczas oczyszczamy wodę ze skrobi.

Czas gotowania może być różny, ale efekt mamy osiągnąć ten sam, by kulki stały się w całości przezroczyste. Wszystko zależy od wielkości kulek, więc Twoje kulki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Ważne by ostatecznie stały się całkowicie przezroczyste, bez białych plamek i środków. Gdy kulki staną się przezroczyste, odcedzam je na sitku i przelewam dużą ilością zimnej wody. Płukanie jest bardzo ważną czynnością i należy to zrobić dokładnie.

Wkładam do syropu przygotowanego z ciepłej wody i cukru i tak przechowuję. Można używać syropów smakowych do namaczania, wtedy kulki nabiorą smaku konkretnego syropu. Namaczanie syropem powinno trwać nie mniej niż 30 minut.

Kulki tapioki najlepiej spożyć w ciągu 3-4 godzin lub trzymać do doby czasu. Później najzwyczajniej twardnieją i stają się niesmaczne. Trzymanie w syropie nadaje im delikatnego słodkiego smaku i zapobiega przed sklejaniem.

 

II. Jak przygotować bubble tea

 

Jak przygotować domową bubble tea z tapioki i czarnej herbaty?


Składniki:


⦁ 2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty dobrej jakości, np. Organic RWANDA RUKERI OP
⦁ 300 ml wody
⦁ 200 ml mleka pełnotłustego lub mleka skondensowanego niesłodzonego – mniej lub więcej, według gustu
⦁ 3 łyżeczki cukru trzcinowego
⦁ kostki lodu – według gustu
⦁ ugotowana tapioka z powyższego przepisu – ilość dowolna, według preferencji, + / -  2 łyżki


Wykonanie:


1. Zagotuj 300 ml wody i wrzątkiem zalej herbatę. Parz ok. 5 minut. Herbata ma być bardzo mocna i intensywna. Następnie odcedź fusy.

2. Do ciepłej herbaty dodaj cukier i wymieszaj.

3. Bubble ten można pić zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż ta druga wersja przyjęła się bardziej. W zależności od swoich preferencji, napar możesz wystudzić lub pić ciepły.

4. Do herbaty dodaj mleko i ewentualnie lodu. Tego ostatniego tyle, ile chcesz. Podziel na jedną lub dwie porcje.

5. Już do szklanek dodaj ugotowane kulki tapioki.

6. Pij najlepiej przez grubą słomkę, przez którą z łatwością wciągniesz kulki. Jeżeli takiej nie masz, napój pij z łyżeczką.

 

 

Bubble tea na bazie gotowego kawioru molekularnego, wersja zielona z syropem z pomarańczy z imbirem

Na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze

Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki zielonej herbaty jaśminowej dobrej jakości lub innej zielonej
  • 300 ml wody
  • 20 ml syropu z pomarańczy z imbirem (lub innego smaku) – lub więcej wedle preferencji - można zrezygnować z syropu jeśli zmniejszamy ilości spożywanego cukru
  • kostki lodu – wedle preferencji
  • kawior molekularny o wybranym smaku, tu smak mango – ilość wedle preferencji, ok. 2 łyżek

 

Więcej produktów do przyrządzenia domowej Bubble Tea znajdziesz tutaj!

Wykonanie:


Zagotuj wodę i wystudź ją do ok. 80 stopni. Jeżeli nie masz termometru spożywczego, wystarczy odczekać ok. 15 minut po zagotowaniu wody. Przestudzoną wodą zalej zieloną herbatę i parz ok. 2-3 minuty. Herbata zielona parzona dłużej może nabrać nieprzyjemnych gorzkich nut. Odcedź napar z fusów. Teraz wedle preferencji – wystudź herbatę lub idź dalej.

Do naparu dodaj syrop o wybranym smaku – ok. 2 łyżeczki, ale wszystko zależy od Twoich preferencji. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej. Syrop tylko podbija smak herbaty i intensyfikuje efekt, ale nie jest niezbędny. Jeżeli używasz lodu, dodaj tyle, ile lubisz. Wymieszaj. Podziel na jedną lub dwie porcje.

Na końcu dodaj kawior molekularny o wybranym smaku. Pij najlepiej przez grubą słomkę, przez którą z łatwością wciągniesz kulki. Jeżeli takiej nie masz, napój pij z łyżeczką.

 

Kuleczki z kawioru molekularnego o wybranym smaku, ulubiony syrop oraz zestaw odpowiednich kubeczków i grubych słomek zakupisz w naszym sklepie.

 

Inne pomysły

Wariacje z owocowej herbaty z mlekiem i Boba

 

Owocowa buble tea

bubble tea
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl