CHILIAN - Tykwa chilijska do yerba mate

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,00 zł 79.00
ilość szt.
Zyskujesz 300 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

CHILIAN - Tykwa chilijska do yerba mate

 

Tykwa o najgrubszych ściankach, wykończona mocną, stalową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami wykonanymi ręcznie w Andach. Pojemność od 180 do 280 ml. 

Materiał: owoc tykwowca - naturalny suszony owoc wydrążony wewnątrz.

Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, są bardzo wytrzymałe. Na tykwie mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia i mogą różnić się kształtem i pojemnością. Tykwy z amazońskiej dżungli znane są ze staranności wykonania i długowieczności. Dbałość w procesie suszenia owoców w górskich wioskach na wietrznych stokach dodaje naczynkom pięknego charakteru. Chile to po Argentynie jeden z największych na świecie rynek yerba mate.

Naczynie ozdobne.
Pojemność: około 150 - 280 ml.

Wysokość: 6 cm
Kraj pochodzenia: Chile

Każda tykwa powinna mieć wykonane curado (przed pierwszym użyciem):
Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temperaturze 75 st. C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 2 dni. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.

Currado naczyń z tykwy (calabazy):

• wykorzystanie fusów po herbacie,
• przełożenie fusów do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości,
• zalanie naczynia wodą o temperaturze 75 st. C,
• zostawienie na minimum 12 godzin lub na całą noc,
• wypłukanie fusów zimną wodą,
• wyskrobanie resztek suszu z wnętrza naczynia,
• wsypanie Yerba Mate do tykwy tak, by wypełnić 3/4 jej objętości,
• zalanie suszu wodą o temperaturze 75 st C i odstawienie na 24 h, dzięki czemu nasiąknie ono esencją Yerba Mate,
• zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 lub 3 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl