7,00 zł
Cena regularna:
9,00 zł
- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Mango i przyjaciele herbatka owocowa niska kwasowość
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Fasola MUNG Zdrowe ziarno
Opis
Fasola MUNG suszone ziarna
Fasola mung, mimo tego, że jest zielona, czasem nazywana jest także złotą fasolą. Pochodzi z Indii, gdzie od wieków była uprawiana. Jadalne są jej drobne, zielone nasiona, które po ugotowaniu często ciemnieją i zmieniają kolor na brunatny. Mimo swojej nazwy należy ona do rodziny bobowatych, podobnie jak fasola adzuki. Jest mniej wzdymająca od dobrze znanych w Polsce gatunków fasoli i łatwiej ją ugotować.
Choć do niedawna była jeszcze mało znana poza Azją, obecnie podbija świat jako kolejny super pokarm, ze względu na wysoką gęstość odżywczą. Dzięki temu, że zawiera spore ilości białka i wdzięcznie poddaje się różnym kulinarnym zastosowaniom, szczególnie ceniona jest przez wegetarian i wegan.
Fasola mung jest bardzo odżywczym i zdrowym pokarmem, o niskim indeksie glikemicznym (dla gotowanych ziaren wynosi on około 30). 100 g tego produktu dostarcza 347 kcal i zawiera 62 g węglowodanów , 23 g białka i 16 g błonnika. Oprócz tego zaspokaja on dużą część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i składników mineralnych:
- 54% zapotrzebowania na tiaminę (witaminę B1),
- 19% zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminę B2),
- 15 % zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3),
- 38% zapotrzebowania na witaminę B5,
- 29% zapotrzebowania na witaminę B6,
- 156% zapotrzebowania na kwas foliowy (witaminę B9),
- 13% zapotrzebowania na wapń,
- 52% zapotrzebowania na żelazo,
- 53% zapotrzebowania na magnez,
- 49% zapotrzebowania na mangan,
- 52% zapotrzebowania na fosfor,
- 27% zapotrzebowania na potas,
- 28% zapotrzebowania na cynk.
Fasola mung bardzo dobrze odżywia organizm, dostarcza łatwo przyswajalne białko, a przy okazji jest produktem dietetycznym i niepodnoszącym poziomu cukru we krwi. Dlatego może być polecana osobom na diecie oraz diabetykom.
Fasola mung jest na tyle drobna, że ugotowanie jej do miękkości nie wymaga uprzedniego namaczania. Warto jednak z niego nie rezygnować, gdyż ten sposób przygotowania nasion strączkowych sprawia, że zawarte w nich cenne składniki odżywcze łatwiej się przyswajają, a ryzyko wystąpienia wzdęć znacząco się zmniejsza. Namoczoną fasolę mung wystarczy gotować przez około 20 minut.
Dania z fasoli mung
Fasola mung charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego można wykorzystać ją do przyrządzania różnych dań. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa:
- jako białkowy składnik w curry i gulaszach,
- jako podstawa do tworzenia wegańskich past i pasztetów,
- jako głównych składnik kotletów.
Fasola mung pasuje również do wielu zup, które dzięki niej stają się bardziej sycące i mogą dzięki temu stanowić główne danie. Najprostszym wariantem takiej potrawy jest gotowanie fasoli mung z dodatkiem przypraw i łyżką klarowanego masła.
W Indiach z fasoli mung tradycyjnie przygotowywano dhal, czyli potrawę z fasoli i warzyw uduszoną w sosie pomidorowym z pikantnymi przyprawami. W Japonii z kolei z tej rośliny przygotowuje się słodycze – ciastka, a nawet lody.
Maseczka z fasoli mung
Maseczka z fasoli mung to jedna z prostszych do wykonania w domu maseczek do twarzy o działaniu peelingującym, oczyszczającym i przeciwzapalnym. Szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z cerą trądzikową.
W celu jej wykonania najlepiej zmielić ziarna na drobny proszek za pomocą młynka do kawy lub małego blendera. Następnie miesza się go z odrobiną wody, naparu z wybranych ziół lub hydrolatu, aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Maseczka z fasoli mung ma delikatne działanie i powinna być nałożona na twarz przez 30 minut.
Czytaj więcej na: https://zdrowie.tvn.pl/a/fasola-mung-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-jak-ja-przygotowac?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import dla: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.