18,00 zł
104,00 zł
- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Słomka do BUBBLE TEA metalowa, scięta, gruba fi. 1 cm Tęczowy Gradient 20cm + czyścik
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Jeżyna liofilizowana cała 26g
Opis
Jeżyna liofilizowana 26g cała
„Jeżyna należy do owoców posiadających właściwości lecznicze czyli tzw. nutraceutyków. Dla przykładu: jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (ok. 150g) dostarcza witaminę C w ilości stanowiącej połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, a także ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości. Jedna szklanka jeżyn zawiera również mangan, zapobiegający osteoporozie i pomagający zarządzać poziomem cukru we krwi, oraz przeciwutleniacze wspomagające pracę mózgu, zapobiegające utratom pamięci spowodowanym starzeniem się. Jeżyny są cennym źródłem elagotanin oraz polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów, które mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych.”
Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.
Liofilizacja to delikatny sposób suszenia owoców. W procesie szybkiego schłodzenia i dalszego suszenia przy niskim ciśnieniu owoce i warzywa zachowują aż 90% swoich wartości odżywczych. Podczas suszenia sublimacyjnego (liofilizacji) owoce zachowują swój pierwotny smak, kształt, aromat i prawie wszystkie korzystne dla zdrowia witaminy i minerały. Przez mróz suszone owoce pachną i smakują jak owoce w stanie pierwotnym, są stałe, a jednocześnie lekkie jak piórko, często zawierają także naturalnie występujące ziarenka (poziomki, maliny, porzeczki itp.)
Składniki: owoce jeżyny (Rubus L. subgenus Rubus Watson) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
Owoce całkowicie bez dodatku cukru i substancji konserwujących.
Jeśli w wyniku działania mechanicznego owoce rozpadną się w pył, to nie potrzeba narzekać, ponieważ nawet w taki sposób powstały pył może znaleźć odpowiednie zastosowanie. Można go zastosować jako dodatek do jogurtów, kasz, bezpośrednio do ciast do babki lub tarty, można go także wymieszać z wodą i wypić jako smakowity napój lub rozpuszczalną herbatkę.
Zaletą owoców suszonych sublimacyjnie jest między innymi to, że są chrupiące.
Zastosowanie: do mieszanek śniadaniowych, musli, jogurtów, kasz lub budyniów, jako dekoracja ciast i tortów. Owoce liofilizowane to chrupiąca wersja przekąski w góry, na przerwę w szkole i pracy, bardzo popularne także przed telewizorem.
25g liofilizowanych owoców jeżyny to ok. 170g świeżych jeżyn.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
JEŻYNA LIOFILIZOWANA |
100 g produktu |
Opakowanie 25 g |
Energia |
318 kcal |
79,5 kcal |
Białko |
11 g |
2,75 g |
Tłuszcze |
3,9 g |
0,975 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
< 0,1 g |
<0,025 g |
Węglowodany |
81 g |
20,25 g |
w tym cukry proste |
39 g |
9,75 g |
Błonnik |
42 g |
10,5 g |
Sól |
0,02 g |
< 0,01 g |
Kraj pochodzenia: Polska.
Waga netto: 26g
DANE TECHNICZNE
Wielkość opakowania | Małe |
Owoce premium | Owoce premium |
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, sezamu, selera, gorczycy, SO2, soi, orzechów arachidowych oraz innych orzechów.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wyprodukowane dla: CHANOYU Anna Jędruszczak, Sklep "Świat Herbat", Pl. Gen. Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.