18,00 zł
104,00 zł
- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Słomka do BUBBLE TEA metalowa, scięta, gruba fi. 1 cm Tęczowy Gradient 20cm + czyścik
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Pai Mu Tan herbata biała
Opis
Pai Mu Tan White biała herbata.
Pai (Bai) oznacza - biała; Mu Tan (Dan) - peonia. Biała Peonia - Pai mu tan - to herbata biała najczęściej spotykana. Produkowana jest w stałych ilościach, polecana dla początkujących, którzy dopiero poznają smak białej herbaty i nie chcą jeszcze inwestować w droższe, rzadsze gatunki.
Parzona odpowiednio uwalnia delikatnie słodowy smak z łąkową nutą, bardzo charakterystyczny dla białych herbat, jednak parzona ze zbyt dużej ilości liści będzie miała zdecydowanie żółtą barwę, i bardzo mocny, pikantny smak. Należy ją wówczas rozcieńczyć wodą.
Zapamiętaj: herbata biała już nie bardzo ma się z czego rozwijać przy parzeniu, dlatego nasyp jej taką ilość jaką chcesz mieć po zaparzeniu. liście z łodyżkami zajmują sporo miejsca na łyżce, na początku trudno jest określić ich odpowiednią ilość. Skup się zatem na temperaturze i czasie parzenia. Po zakończeniu procesu parzenia określ smak, jeśli coś będzie w naparze przeszkadzać, dolej troszkę wody. Próbuj tak rozcieńczając napar aż dojdziesz do satysfakcjonującego cię smaku.
Napar ma być bardzo łagodny, na początku lekki i słabo wyczuwalny. Będziesz potrzebować kilka dni na uwrażliwienie się na smak białej herbaty. Tak samo przyrządzony napar po kilku dniach eksperymentów nabierze dla ciebie innego wymiaru i odkryje niuanse niedostępne dla zielonych, czerwonych czy czarnych herbat.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian.
Parzenie: do filiżanki wsypujemy dwie łyżeczki herbacianych liści (chociaż zalecamy zaparzanie w czajniczku, najlepiej glinianym, używamy wtedy proporcjonalnie większą ilość liści). Następnie zalewamy je gorącą wodą (nie może być to wrzątek!) - o temperaturze 70-80 stopni. Pai Mu Tan parzymy przez około 7 minut. Po wystygnięciu fusów zaparzać ponownie coraz mniejszą ilością wody wydłużając czas parzenia. Ilość parzeń z 1 porcji fusów - 3-5.
Kolejne parzenia są bardzo istotne. Liście podczas pierwszego parzenia wypłukiwane są z większości teiny i garbników, zatem kolejne napary są delikatniejsze, słodsze a jednocześnie mają korzystniejsze działanie na organizm.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.