- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Mango i przyjaciele herbatka owocowa niska kwasowość
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Papryka koreańska gochugaru - do kimchi
Opis
Papryka koreańska gochugaru - do kimchi
Gochugaru jest głównym źródłem ostrości w kuchni koreańskiej: trafia do kiszonek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jest bazą sosów czy dipów oraz może być też bezpośrednio dodawana do dań.
Ich ostrość, czyli zawartość kapsainocydów, zależna jest od wielu czynników – określonej odmiany papryki, lokalizacji uprawy, warunków suszenia (temperatury czy ekspozycji na słońce) oraz przechowywania.
Oryginalnie jest używana między innymi do koreańskiego kimchi, czyli marynowanych/kiszonych liści sałaty pekińskiej, która potrafi fermentować przez kilka miesięcy. W naszym kraju przyprawa ta jest używana do różnych dań — wszędzie tam, gdzie wymaga się niebanalnej ostrości i barwy potrawy. Warto dodać, że gochugaru jest od zwyczajowego proszku chili innej faktury: ziarna są nieregularne i grubsze.
PRZEPIS na Proste kimchi
Składniki:
- 2 – 3 litry wody osolonej według uznania
- 1 kg kapusty pekińskiej
Składniki na pastę kimchi:
- 2 łyżki mąki ryżowej
- szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 3 – 6 łyżek papryki gochugaru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
- duża szczypta imbiru
- ćwierć szklanki posiekanego szczypiorku
- ćwierć marchewki, poszatkowanej w wąskie paseczki
Kapustę należy pokroić na cztery ćwiartki, każdą z nich pokroić na niewielkie kawałki, po czym zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem, obciążyć i odstawić na godzinę. Zagotować wodę z mąką ryżową — do uzyskania ryżowego kleiku, następnie ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy resztę komponentów i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie płuczemy kapustę i dokładnie suszymy, po czym odkładamy do miski. Zakładamy gumową/foliową rękawiczkę i nacieramy pastą liście, całość umieszczamy w zamkniętym opakowaniu i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni, dopiero po 2 dniach odkładamy do lodówki i konsumujemy.
Informacja dla alergików: w zakładzie pakuje się: gorczycę, orzechy, orzechy ziemne, seler, sezam. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.