- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Mango i przyjaciele herbatka owocowa niska kwasowość
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
SODA Oczyszczona spożywcza
Opis
SODA Oczyszczona spożywcza
Nie ma chyba drugiego takiego domowego środka, który byłby tak wszechstronny i pożyteczny jak soda oczyszczona. Nie jest istotne, czy to będzie zgaga, czy zmatowiałe srebro – ten niepozorny biały proszek na pewno pomoże w potrzebie. A kiedy rozpoczyna się sezon w ogrodzie, soda oczyszczona również tam znajduje różnorodne zastosowanie.
Soda oczyszczona jest popularną nazwą wodorowęglanu sodu (NaHCO3), nieorganicznego związku chemicznego. Jego praktyczne zastosowanie wynika z właściwości łatwego rozkładu z wydzielaniem dwutlenku węgla:
- Reaguje z kwasami wydzielając dwutlenek węgla i wodę; w ten sposób neutralizuje nadmiar kwasu solnego, głównego składnika soku żołądkowego.
- W temperaturze powyżej 60°C rozkłada się wydzielając dwutlenek węgla, co daje efekty pianotwórcze i spulchniające.
Uwaga: nie należy mylić sody oczyszczonej z sodą kaustyczną (NaOH), czyli wodorotlenkiem sodu, który rozpuszcza się w wodzie tworząc żrący roztwór.
Przykłady zastosowania sody oczyszczonej
Ciasto z sodą oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia
Pulchny omlet i naleśniki
Zachowanie koloru owoców i warzyw - Aby mus z jabłek i innych owoców nie utleniał się i nie brązowiał, wystarczy dodać do niego po prostu odrobinę sody oczyszczonej. Także blaknięciu warzyw podczas gotowania można zapobiec używając sody oczyszczonej. Łyżeczka proszku dodana do wrzącej wody pozwoli zachować jaskrawe kolory.
Gotowanie grochu i kapusty: Rośliny strączkowe jak groszek, soczewica albo fasola staną się prędzej miękkie, jeśli do wody, w której się gotują doda się szczyptę sody oczyszczonej. Pomoże ona zmiękczyć łupinki i rozbicie pektyny. Także do gotującej się kapusty warto dodać trochę sody oczyszczonej, aby zmniejszyć późniejsze wzdęcia.
Czyszczenie warzyw i owoców: Owoce z supermarketów, jak na przykład jabłka, są często opryskiwane i powlekane woskiem, aby ładniej wyglądały. Mieszaniną sody oczyszczonej z octem da się dokładnie oczyścić owoce i warzywa z niepożądanych substancji.
Odkwaszanie produktów spożywczych: Do szczególnie kwaśnych przetworów, na przykład dżemu z rabarbaru, agrestu albo rokitnika, można użyć sody oczyszczonej, aby zmniejszyć ich kwasowość i móc dodawać mniej cukru. Na kilogram owoców wystarczy szczypta sody oczyszczonej, a dżem będzie przez to smaczniejszy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import dla: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.