Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty

104,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Na odporność. Rozgrzewające. Jakie herbaty na jesień?

Na odporność. Rozghrzewające. Jakie herbaty na jesień?
Pomagają przetrwać długie, jesienne i zimowe wieczory, pobudzają krążenie, mają właściwości rozgrzewające, ale odpowiednio skomponowane mogą także chronić przed przeziębieniem lub infekcjami. Jesienne herbaty, bo o nich mowa, to sprawdzone kombinacje naparu i odpowiednich dodatków. Jak je przygotować?
 
- Dla wielu osób jesień to najmniej lubiana pora roku. Dni są coraz krótsze, wieczory zaś długie i chłodne. Wraz z końcem sezonu na świeże warzywa i owoce zaczyna brakować motywacji do zmiany nawyków żywieniowych i dbania o prawidłową dietę. Dla poprawy humoru i zdrowia warto w tym okresie komponować jesienne herbaty i napary. Taki kubek ciepłego napoju nie tylko rozgrzeje, ale także poprawi samopoczucie - mówi dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk, wykładowca i ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
 
Bazą dla jesiennej herbaty może być twój ulubiony gatunek herbaty. Najważniejsze są dodatki.
 
- Aby wzmocnić odporność jesienią, dobrze jest sięgać po ciepłe herbaty z dodatkiem składników, zawierających witaminę C. Świetnym pomysłem może być napój herbaciany z dodatkiem startego, świeżego imbiru i naturalnie wyciśniętego soku z pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że w diecie, która pozytywnie wpłynie na budowanie naszej odporności, nie tylko jest ważna witamina C, ale ogólnie dobrze zbilansowany jadłospis pod względem witamin i składników mineralnych, suplementacja witaminy D, tranu i sięganie po potrawy zawierające czosnek i cebulę - wyjaśnia Magdalena Oleś, dietetyk z Poradni Dietetycznej Slimfood.


Jeśli nie masz czasu samodzielnie komponować składu herbat, sięgnij po gotowe rozwiązania w postaci herbat jesiennych, specjalnie skomponowanych mieszanek jesienno - zimowych. Będą to mieszanki na bazie herbaty czarnej, jak: Pieczone Kasztany, Świąteczna z cynamonem i wanilią, Romantyczna Mieszanka z kardamonem i żurawiną; owocowe: Figa z Acerolą - duża zawartość witaliny C, Malinowa BIO, Słoneczna z miechunką; i zielone: Sencha KOMBUCHA, Sencha Żurawina-Truskawka; i oczywiście ziołowe jak Żubrówka na Miodzie MANUKA.

Dla tych, którzy chcą komponować własne herbaty, ale nie na tyle regularnie, żeby używać świeżych produktów, mogą skorzystać z gotowych i naturalnych półproduktów, jak syropy (z imbirem, maliną czy miodem), herbatki koreańskie (z aloesem, cytryną i miodem, yuzu czy jujubą), przyprawy rozgrzewające jak: kardamon w ziarnach, cynamon cejloński, goździki czy gotowe mieszanki przypraw.

Zaczynamy jednak od wyboru rodzaju herbaty. Zamiast takiej w torebce lepiej sięgać po mieszanki z liśćmi, najlepiej zielone, białe lub rooibos. Czarna herbata długo-liściasta również będzie dobrym wyborem. Jeśli jesteśmy zwolennikami naparów, możemy rozważyć wybór pokrzywy, mięty, rumianku lub gojnika.
 
 
Gojnik, czyli szałwia libańska

Napary z gojnika mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ale z czasem zaczęto dostrzegać inne zastosowania tej rośliny w medycynie. Przeciwinfekcyjne właściwości szałwii libańskiej sprawdzają się w przypadku dolegliwości ze strony układu oddechowego. Herbata górska pomaga podczas przeziębienia, grypy oraz bardziej poważnych schorzeń, jak stany zapalne oskrzeli, płuc lub zatok. W przypadku tych ostatnich gojnik jest wykorzystywany jako uzupełnienie terapii, dodatkowo zwiększa odporność immunologiczną organizmu, co ogranicza dalszy rozwój choroby. Warto dodać, że gojnik ma silne właściwości przeciwkaszlowe.

Napary z górskiej erbaty pomagają również w przypadku nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego. Osoby borykające się ze schorzeniami nerek, jak kamica czy infekcyjne stany zapalne dróg moczowych, mogą wykorzystywać gojnik ze względu na jego bardzo dobre działanie oczyszczające. Górska herbata znalazła też zastosowanie w kuracjach przeciwgrzybiczych oraz ukierunkowanych na poprawę funkcjonowania wątroby.

Gojnik jest świetnym środkiem dla pacjentów kardiologicznych, jego regularna suplementacja pozwala na normalizację ciśnienia tętniczego krwi oraz przeciwdziała rozwojowi niedokrwistości. Detoksykacyjne działanie libańska szałwia zawdzięcza obecności licznych olejków eterycznych i taniny, substancji należącej do polifenoli.

Naukowcy dowiedli, że systematyczne picie naparu z gojnika pozwala na regulację produkcji dwóch ważnych neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny. Substancje te często określa się jako hormony szczęścia lub związki poprawiające humor. Niedostateczna ilość tych neurotransmiterów skutkuje znacznym obniżeniem nastroju, rozdrażnieniem i wzrostem nerwowości. Część badaczy zajmujących się analizą terapeutycznych właściwości libańskiej szałwii wskazuje na jej dobroczynny wpływ na sprawność seksualną. Jednak liczba badań w tym kierunku jest jeszcze zbyt mała, by to potwierdzić.

A co dalej z herbatką jesienną? 
 
- Na koniec przygotowania herbaty można ją dosłodzić miodem. Warto jednak pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C pozbawia go cennych właściwości - przestrzega dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
 
 
Herbata z malinami, miodem, pomarańczą i cynamonem

- pół łyżeczki czarnej herbaty,
- plaster pomarańczy,
- syrop z malin z miodem,
- odrobina cynamonu.

Zaparzyć herbatę, odczekać chwilę, by nie była zbyt gorąca, dodać pozostałe składniki i zamieszać.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
ustawienia ciasteczek
Sklep internetowy Shoper.pl