

107,00 zł
Cena regularna:
149,00 zł

- Świąteczna czarna herbata
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Złoty Smok White Tea Ball
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA metalowa, scięta, gruba fi. 1 cm Tęczowy Gradient 20cm + czyścik
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa Arabika Brazylia Santos





Opis
Kawa ziarnista 100g
Arabika brazylijska SANTOS Stocler
Ziarno jednorodne
średnio/jasno palone - medium roast
Kawa ta zawdzięcza swoją nazwę portowi w Brazylii, przez który przepływa. Charakteryzuje się ona niską kwasowością oraz łagodnym i delikatnym smakiem. 35 % ziaren na świecie pochodzi z Brazylii co sprawia, że ten kraj jest największym producentem kawy na świecie. Gatunek Santos pochodzi ze stanu Sao Paulo i reprezentuje najwyższą jakość.
Atrybuty:
Sposób palenia: jasny/średni
Smak: łagodny
Aromat: głęboki
Kwaskowość: niska
Wysokość uprawy: 1000-1800 m.n.p.m
Kofeina: około 160 mg/filiżankę
Równowaga: dobra
Ziarno: równomierne, średniej wielkości
Najlepsza w kawie: po turecku, Ristresso, Cappuccino
Klasyfikacja: Aulum
Czas palenia: kawę wypala się na nasze zlecenie co jeden / dwa tygodnie. Świeżość twojej kawy to zazwyczaj: od dwóch dni do 3 tygodni od dnia wypalenia.
Ziarna Arabica Santos są bardzo aromatyczne, pozbawione kwaskowości i goryczki.
Gdy Brazylia stała się pierwszym światowym producentem kawy, najsłynniejszą z nich nazwano Santos, by uczcić słynnego pioniera nawigacji powietrznej Alberti Santos Dumont'a. Powodzenie tej "Królowej Kaw" było tak olbrzymie, że dziś na terytorium Brazylii rośnie pięć milionów kawowców.
Największymi wielbicielami kawy Santos są Jugosłowianie, którzy parzą ziarna na sposób turecki, czyli gotują kawę w małych tygielkach i serwują w malutkich filiżankach. Na terenach byłej Jugosławii czarny napar pije się od wieków i to 5-6 filiżanek dziennie. Ciekawostką jest, że nawet Turcy przyjeżdżają tam uczyć się parzenia najprawdziwszej kawy po turecku. Jugosłowianie niczego nie cenią wyżej od filiżanki lekko posłodzonej kawy brazylijskiej. W Grecji oraz Turcji tak samo przyrządzoną kawę słodzi się bardziej obficie, a jeszcze dalej na wschód przyprawia się ją kardamonem. Znawcy uważają, że parzoną w tygielkach kawę po turecku najlepiej sporządzać z ziaren Arabica Santos.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Wyprodukowano dla: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.