18,00 zł
104,00 zł
- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Złoty Smok White Tea Ball
- Słomka do BUBBLE TEA metalowa, scięta, gruba fi. 1 cm Tęczowy Gradient 20cm + czyścik
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Pu-Erh TUO-TEA prasowana - herbata czerwona
Opis
Pu-Erh TUO-TEA prasowana - herbata czerwona
Kraj formowania i pakowania - CHINY
Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w procesie produkcji każdej herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona (niefermentowana), typu oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana).
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) minęło już wiele wieków, nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Różni ją to od pozostałych herbat, które powinny być możliwie świeże. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat!
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie gorszym aromacie.
Przygotowanie: Prasowaną herbatę powinno się zagotować i pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10-15 min. Taki wywar z 1 gniazdka wystarcza na 3-6 filiżanek.
Herbaty prasowane znane są od czasów panowania w Chinach dynastii Tang. Wytwarzano wtedy herbatę w formie twardych kulek, wystawiając liście pod działanie pary, następnie prasując je i dopiero wtedy poddając suszeniu. W takiej właśnie formie herbata dotarła do Japonii. Obecnie herbata jest prasowana hydraulicznie na kształt płytek, niewielkich kostek, kulek, gniazd lub miseczek.
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją osłodzić, pamiętajmy, że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty.
Nie zaleca się picia Pu Erh kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
1szt waży ok 4-5g
Kraj pochodzenia: Chiny
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.