18,00 zł
104,00 zł
- Świąteczna czarna herbata
- Blue Butterfly Pea - Klitoria ternateńska kwiaty suszone
- Truskawkowa Rapsodia - herbata owocowa
- Słomka do BUBBLE TEA papierowa gruba fi. 1,2 cm
- Foremka papierowa Panettone 300g - 11 x 8,5 cm
- Foremka papierowa Panettone 500g - 12,5 x 10 cm
- Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
- Lily Ball - herbata zielona kwitnąca
- Wiśnie w rumie - herbata owocowa
- Przebudzenie Wiosny - herbata zielona z białą PREMIUM
- Złoty Smok White Tea Ball
- Słomka do BUBBLE TEA metalowa, scięta, gruba fi. 1 cm Tęczowy Gradient 20cm + czyścik
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
Opis
Tapioka czarna do BUBBLE TEA 250g + karta przepis
Bubble tea, zwana też Boba (tea), czyli dosłownie bąbelkowa herbata to napój pochodzący z Tajwanu. Nie ma tu właściwie nic szczególnie skomplikowanego. Herbaciana baza (czarna lub zielona), dodatek mleka lub smakowego syropu, słodzik i gwóźdź programu czyli kulki (bąbelki). A te mogą być klasycznie z tapioki lub nowoczesne, z tak zwanego kawioru molekularnego.
Kulki tapioki to skrobia z manioku. Kuleczki po ugotowaniu są sprężyste, lekko gumowate i same w sobie bez smaku. Nabierają go czerpiąc z otoczenia, czyli w tym przypadku ze smakowej herbaty.
Do każdej paczki 250g dodajemy dodajemy przepis na ładnej karcie "Jak ugotować Tapiokę". Dzięki tym dodatkiem tapioka ta nadaje się na prezent:)
Składniki: 100% kulki tapioki (skrobia z tapioki, woda, skrobia modyfikowana, barwnik: karmel, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza, sorbian potasu, brązowy cukier, aromat zimowego melona).
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenia: Tajwan
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
W naszym sklepie kupisz MOLEKULARNE BOBA, słomki szklane, metalowe i papierowe, szklanki do Bubble Tea i kubki oraz słoiki z przykrywką.
Sposób przygotowania:
Jak ugotować tapiokę?
- 1 czubata łyżka grubych kulek tapioki
- 1 litr wody
- na syrop: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru / 0,5 szklanki wody + 2 łyżki syropu smakowego
Wykonanie
Zagotuj 1 l wody. Na gotującą się wodę wrzuć kulki tapioki (zwróć uwagę, żeby nie wrzucać sproszkowanej skrobii, ona tylko niepotrzebnie zagęści wodę), delikatnie zamieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Kulki mają się stawać coraz bardziej przezroczyste. Delikatne mieszanie sprawi, że kulki pozostaną w całości. Energiczne i szybkie może spowodować ich rozpadanie się. Wody powinno być na tyle dużo by kulki swobodnie pływały, ale z czasem gotowania woda będzie gęstnieć od skrobi i będzie po prostu parowała. W ciągu gotowania kulki można odcedzić, ponownie zagotować nową porcję wody, wrzucić na wrzątek i dalej gotować. Wówczas oczyszczamy wodę ze skrobi.
Moje kulki potrzebowały 30 minut by stały się w całości przezroczyste. Wszystko zależy od wielkości kulek, więc Twoje kulki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Ważne by ostatecznie stały się całkowicie przezroczyste, bez białych plamek i środków. Gdy kulki staną się przezroczyste, odcedzam je na sitku i przelewam dużą ilością zimnej wody. Płukanie jest bardzo ważną czynnością i należy to zrobić dokładnie.
Wkładam do syropu przygotowanego z ciepłej wody i cukru i tak przechowuję. Można używać syropów smakowych do namaczania, wtedy kulki nabiorą smaku konkretnego syropu. Namaczanie syropem powinno trwać nie mniej niż 30 minut.
Kulki tapioki najlepiej spożyć w ciągu 3-4 godzin lub trzymać do doby czasu. Później najzwyczajniej twardnieją i stają się niesmaczne. Trzymanie w syropie nadaje im delikatnego słodkiego smaku i zapobiega przed sklejaniem.
Chcesz wiedzieć jak przygotować domowe BUBBLE TEA?
Kliknij na nasz wpis na BLOGU i twórz własne przepisy:)
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Import dla: CHANOYU Anna Jędruszczak, Pl. Generała Grota Roweckiego 1/5, 39-400 Tarnobrzeg.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.