Świat herbat ‒ rodzaje i właściwości naparów

Świat herbat ‒ rodzaje i właściwości naparów

Świat herbat ‒ rodzaje i właściwości naparów

Herbata to jeden z popularniejszych naparów. Wielu z nas, w szczególności jesienno-zimową porą, nie wyobraża sobie dnia bez jednej, a nawet kilku filiżanek gorącej, aromatycznej herbaty.
Jakie rodzaje herbat cieszą się największą popularnością i jakie właściwości mają konkretne napary? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury!

Rodzaje i właściwości herbat

  • Herbata czarna ‒ herbata czarna to na zachodniej półkuli najpopularniejsza z herbat, praktycznie każdy Polak ma ją w swoim domu. Liście takiej herbaty poddawane są procesom więdnięcia i podsuszania, a następnie rozdrabniane lub skręcane, etapy końcowe to fermentacja (utlenianie) oraz finalne suszenie. Herbata czarna smakuje znakomicie zarówno sama, jak i z dodatkami, na przykład z odrobiną miodu czy z imbirem. W zależności od preferencji zakupić możemy herbatę cejlońską, chińską, indyjską i inne. Warto tutaj wspomnieć również o właściwościach prozdrowotnych takiego naparu ‒ herbata czarna odtruwa organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, obniża poziom złego cholesterolu.
  • Herbata zielona ‒ herbata zielona ma wiele właściwości prozdrowotnych, stanowi źródło przeciwutleniaczy i substancji odżywczych, pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym – pita minimum 5 filiżanek dziennie – zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych i zawałów serca. Zebrane liście herbaty więdną, tracąc około 30% swojej wilgotności, następnie są ogrzewane, na przykład za pomocą pary wodnej, dzięki temu zatrzymany jest proces fermentacji. Następnie liście są zwijane i suszone. Przygotowany napar zazwyczaj ma żółto-zieloną barwę.
  • Herbata czerwona ‒ herbata czerwona ma zupełnie inny, nieco ziemisty smak spowodowany fermentacją oraz leżakowaniem. Prawidłowo przygotowana wysokogatunkowa czerwona herbata powinna „dojrzewać” w specjalnych warunkach minimum rok czasu. Najdroższe czerwone herbaty mają „na karku” 60 lat leżakowania a ich cena jest równoważna ich wadze w złocie. Już jednoroczna herbata wspomaga odchudzanie, pobudza trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości antyoksydacyjne, poprawia pamięć i koncentrację, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ odpornościowy. Wyróżniamy różne gatunki wspomnianej herbaty, są to Pu-erh, Oolong.
  • Yerba mate ‒ yerba mate to poddane odpowiedniej obróbce termicznej listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Opisywana herbatka cieszy się coraz większą popularnością. Jakimi właściwościami prozdrowotnymi wyróżnia się? Przede wszystkim jest źródłem minerałów, ma działanie pobudzające i dotleniające, dzięki czemu poprawia koncentrację i wzmacnia układ odpornościowy. Do przygotowania yerba mate przydadzą się liza z pierścieniem i luka.
  • Rooibos ‒ herbatka rooibos powstaje z igieł i gałązek czerwonokrzewu afrykańskiego. Taki napar ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego, ma kojące działanie przy bólach głowy, wspiera proces laktacji.


Wśród innych godnych uwagi herbat wymienić możemy herbatę białą, herbatę żółtą czy wszelkiego typu herbatki owocowe.

Podsumowanie

Wybór herbat jest naprawdę duży, w zależności od preferencji do wyboru mamy herbatę czarną, czerwoną, zieloną, yerba mate, a także herbatę białą, żółtą czy mieszanki owocowe. Dobrze dobrana i w prawidłowy sposób przygotowana herbata to gwarancja wybornego smaku, ale też licznych właściwości prozdrowotnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl