Produkt dnia
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory
Kubek NELLA 0,25 l ceramika, 3 wzory

18,00 zł

szt.
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty
Zestaw 2 kubki LUK + 2x 50g herbaty

104,00 zł

szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Co to jest Matcha?

MATCHA (jap. 抹茶 matcha) – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. „gorąca woda na herbatę”) oraz jako dodatek do potraw, np. makaronu soba, ciastek, lodów.*

*Wikipedia

 

Domowa produkcja Matcha?

Na pewno nie oznacza to, że możesz kupić zieloną herbatę w martkecie, wsypać do młynka lub moździerza i zmielić ją na pył. Niestety w ten sposób nie otrzymasz herbaty o właściwościach oryginalnej herbaty Matcha.

Aby Matcha nabrała swoich wspaniałych właściwości, wybrane pod ten rodzaj krzewy herbaciane - najlepsze partie plantacji - są co najmniej na dwa, trzy tygodnie przed zbiorami osłaniane przed słońcem. Ten zabieg spowalnia ich wzrost a liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone, a następnie ścierane na proszek.

 

Jaką MATCHA wybrać?

W zależności od jakości liści i procesu produkcji sproszkowana matcha dzielona jest na dwa rodzaje: ceremonialny i kulinarny. Herbata przeznaczona do tradycyjnej ceremonii, przygotowana z bardzo młodych liści, jest najwyższej jakości. Jest oczywiście również najdroższa. Może pochodzić z różnych części japonii, różnych ogrodów herbacianych. Różni się też miesiącem zbioru oraz certyfikatami, np. BIO. Wszystko ma wpływ na cenę, ale na ogół również na jakość, smak i właśniwości zdrowotne.

Najlepsze i najdroższe to herbaty japońskie. Chińskie herbaty Matcha cechują się zazwyczaj innym rodzajem przygotowania krzewów, mechaniczną obróbką i sporo mniejszą zawartością aminokwasów.

 

Czy warto kupować herbatę China Matcha?

Warto, ponieważ jest bardziej wartościowa niż liściasta herbata, natomiast jest to wariant ekonomiczny - ceny tej sproszkowanej herbaty są dużo niższe niż ceny japońskich matcha.

 

Japońska herbat Matcha

- to bogate źródło katechin, EGCG - odpowiednik 10 filiżanek w jednej czarce

Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty.

Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacitesof Common Foods in the US.

 

Jak widać warto pić tę herbatę.

Niezależnie na który wariant się zdecydujesz pamiętaj o regularnym jej piciu.

Każda herbata zielona wykazuje ochronny wpływ na zdrowie człowieka, a efekt ten jest zauważalny już przy spożywaniu niewielkich ilości herbaty dziennie. W związku ze wzrostem zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory na świecie, regularna konsumpcja naparu z zielonej herbaty może pełnić istotną rolę w prewencji tych schorzeń.

Literatura dla ciekawych:

  1. Wieczorek, D., Cieszyńska, A. i Michocka, K. (2013). Właściwości przeciwutleniające naparów herbat zielonych z różnymi dodatkami. Problemy Higieny i Epidemiologii94(4), 866-868.
  2. Całka, J., Zasadowski, A. i Juranek, J. (2008). Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna1, 5-14.
  3. Pang, J., Zhang, Z., Zheng, T. Z., Bassig, B. A., Mao, C., Liu, X., … i Bai, M. (2016). Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis. International Journal of Cardiology202, 967-974.
  4. Gianfredi, V., Nucci, D., Abalsamo, A., Acito, M., Villarini, M., Moretti, M. i Realdon, S. (2018). Green Tea Consumption and Risk of Breast Cancer and Recurrence – A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients10(12), 1886.
  5. Zheng, J. S., Yang, J., Fu, Y. Q., Huang, T., Huang, Y. J. i Li, D. (2013). Effects of green tea, black tea, and coffee consumption on the risk of esophageal cancer: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Nutrition and Cancer65(1), 1-16.
  6. Wang, W., Yang, Y. E., Zhang, W., & Wu, W. (2014). Association of tea consumption and the risk of oral cancer: a meta-analysis. Oral Oncology, 50(4), 276-281.
  7. Ni, C. X., Gong, H., Liu, Y., Qi, Y., Jiang, C. L. i Zhang, J. P. (2017). Green tea consumption and the risk of liver cancer: a meta-analysis. Nutrition and Cancer69(2), 211-220.
  8. Chen, Y., Wu, Y., Du, M., Chu, H., Zhu, L., Tong, N., … i Chen, J. (2017). An inverse association between tea consumption and colorectal cancer risk. Oncotarget8(23), 37367-37376.
  9. Zhou, Q., Li, H., Zhou, J. G., Ma, Y., Wu, T. i Ma, H. (2016). Green tea, black tea consumption and risk of endometrial cancer: a systematic review and meta-analysis. Archives of Gynecology and Obstetrics293(1), 143-155.
  10. Huang, Y., Chen, H., Zhou, L., Li, G., Yi, D., Zhang, Y., … i Liu, L. (2017). Association between green tea intake and risk of gastric cancer: a systematic review and dose–response meta-analysis of observational studies. Public Health Nutrition20(17), 3183-3192.
  11. Hayakawa, S., Saito, K., Miyoshi, N., Ohishi, T., Oishi, Y., Miyoshi, M. i Nakamura, Y. (2016). Anti-cancer effects of green tea by either anti-or pro-oxidative mechanisms. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention17, 1649-1654.
  12. Zhen, C., Li, D., Wang, H., Wang, P., Zhang, W., Yu, J., … i Wang, X. (2019). Tea consumption and risk of Parkinson’s disease: A meta-analysis. Neurology Asia24(1), 31-40.
  13. Yin, X., Yang, J., Li, T., Song, L., Han, T., Yang, M., … i Zhong, X. (2015). The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta-analysis. International Journal of Clinical and Experimental Medicine8(6), 8339-8346.
  14. Vieira Senger, A. E., Schwanke, C. H. A., Gomes, I. i Valle Gottlieb, M. G. (2012). Effect of green tea (Camellia sinensis) consumption on the components of metabolic syndrome in elderly. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 16(9): 738–742.
  15. Chen, I. J., Liu, C. Y., Chiu, J. P. i Hsu, C. H. (2016). Therapeutic effect of high-dose green tea extract on weight reduction: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clinical Nutrition35(3), 592-599.
  16. Hu, J., Webster, D., Cao, J. i Shao, A. (2018). The safety of green tea and green tea extract consumption in adults–results of a systematic review. Regulatory Toxicology and Pharmacology95, 412-433.
  17. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2340

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
ustawienia ciasteczek
Sklep internetowy Shoper.pl